Zaštita od parazita veoma je bitna tokom sezone toplog vremena, ali i tokom cele godine. Veoma je bitna pravila i kontinuirana zaštitva Vaših ljubimaca od parazita primenom odgovarajućih sredstava. Uvek je poželjno delovati preventivno i na vreme sprečiti širenje bolesti, jer lečenje je često dugotrajno, a u određenim slučajevima posledice su neizvesne. U veterinarskoj medicini preventiva podrazumeva vakcinaniciju i zaštitu od unutrašnjih i spoljašnjih parazita.  


Takođe veoma je važno pravilno čišćenje ljubimaca od unutrašnjih, crevnih, parazita. Čišćenje pasa i mačaka od crevnih parazita, ili kako se stručno kaže - dehelmintizacija je jako važna mera u zaštiti zdravlja životinja, a još više ljudi. Postoje odredjene parazitske bolesti koje se mogu preneti sa pasa i mačaka na ljude, poput ehinokokoze. Ona može biti veoma opasna pa čak prouzrokovati poremećaje zdravlja sa fatalnim ishodom. Naši kućni ljubimci svakodnevno dolaze u dodir sa brojnim uzročnicima zaraznih bolesti. Oni mogu uzrokovati ozbiljne bolesti, trajna oštećenja organizma ili čak uginuće ljubimca. Iz tog razloga prvo što treba da uradite kada nabavite svog kućnog ljubimca jeste da ga odvedete vašem veterinaru kako, bi ga pregledao i napravio program vakcinacije. Nakon pregleda životinje sledi obavezno čićenje od crevnih parazita u intervalima koje će Vam saopštiti veterinar. 


Zaštita od parazita

 

Antiparazitici su sredstva koja ubijaju ili inhibišu rast i razvoj parazitskih organizama. Ektoparaziti životinja koji se sreću na našem podneblju su buve, krpelji  i vaši, a od insekata prisutni su komarci i mušice. Bolesti koje ektoparaziti prenose su: Babezioza (piroplazmoza), erlihioza, lajmska bolest, pantljičare i dr., a insekti mogu preneti srčanog crva, lajšmanozu , virus zapadnog nila idr. Prevencija protiv ovih bolesti zasniva se na redovnoj i pravoremenoj upotrebi kvalitetnih sredstava, prema uputstvu proizvođača, za sprečavanje infestacije buvama i krpeljima.


Mogu se u osnovi podeliti na:


  • Antiektoparazitike - vrše kontrolu spoljašnjih parazita, buva, krpelja, komaraca, pavaši i šugaraca
  • Antiendoparazitike - vrše kontrolu unutrašnjih parazita
  • Endektocide - široko zastupljeni i obezbeđuju kombinovanu zaštitu protiv jednih i drugih vrsta parazita

 Danas se na tržištu može naći veliki broj anti-parazitskih sredstava. Sve farmaceutske kuće se trude da razviju inovativne aktivne materije i proizvode za zaštitu naših ljubimaca od različitih bolesti i svi se neprestano suočavaju sa novim izazovima koje nameće priroda.

Ovi preparati se prave u različitim popularnim oblicima kao npr.

 

Idealna zaštita od parazita nažalost ne postoji, niti postoji idealan preparat koji može zaštititi Vašeg psa ili mačku od svih unutrašnjih i spoljašnjih parazita. Šema koju Vam prikazujemo, trebalo bi da Vam omogući da sami napravite idealnu kombinaciju za zaštitu Vašeg ljubimca. Uvek se možete konsultovati sa našim veterinarima oko pravilne primene i dejstva pojedinih anti parazitskih sredstava i da zajedno odaberete adekvatno sredstvo za Vašeg ljubimca.Dijagram zaštite od parazita kod pasa


PSI
Unutrašnji parazitiSpoljašnji paraziti
PantljičareGlisteSrčani crviŠugarciBuveKrpeljiKomarci
DRONTAL PLUS tablete  ADVANTIX spot-on
DEHINEL PLUS tablete  

FRONT LINE TRI-ACT spot-on

MILPRAZON tablete 

SCALIBOR ogrlica

MILBEMAX tablete NOVARTIS    
 STRONGHOLD spot-on  
 

ADVOCATE spot-on

  
   

Frontline COMBO spot-on

 
   

FYPRYST spot-on

 
    

NexGard Spectra

 
    

Bravecto

 
    

EFFIPRO spot-on

 
    

FORESTO ogrlica

 
    

KILTIX ogrlica

 


Zaštita od parazita kod mačaka

MAČKE
Unutrašnji parazitiSpoljašnji paraziti
PantljičareGlisteSrčani crviŠugarciBuveKrpeljiKomarci
PROFENDER spot-on  

EFFIPRO spot-on; sprej

 
DRONTAL tablete  

FRONT LINE COMBO spot-on

 
FERDOCAT pasta  

FYPRIST spot-on, sprej

 
MILPRAZON tablete 

ADVANTAGE spot-on

 
MILBEMAX tablete 

FORESTO ogrlica

 
BROADLINE spot-on 
 

STRONGHOLD spot-on

 
 

ADVOCATE spot-on

 

U kreiranju članka korišćeni su i materijali sa sajtova Petvetcare i Veterinari.co.rs.