kontakt : 060 7261487

Koliko dnevno treba hraniti psa?

Za veliku većinu ljudi, pas nije samo njihov kućni ljubimac, već i član porodice. Zato i ne čudi da danas imamo na tržištu hrane za pse koje se prave od strogo kontrolisanih sastojaka, proizvodnim procesima koji daleko nadmašuju dobar deo industrije hrane za ljudsku ishranu.

Izaberite kvalitetnu hranu za pse

Treba imati u vidu jednu stvar, kvalitetnija hrana će defintivino pozitivno uticati na zdravlje Vaših ljubimaca, ali isto tako kvalitetnije hrane se daju obično u manjim količinama od onih manje kvalitetnih.


URBAN PETS nudi veliki izbor hrane za pse renomiranih svetskih proizvođača


Kako dobra i kvalitetna hrana pozitivno utiče na životni vek ljubicama, tako prekomerno hranjenje, makar i najkvalitetnijom hranom ima negativne reprekusije po zdravlje, a samim tim i životni vek pasa.

Pas ne funkcioniše u potpunosti kao čovek i njegov digestivni trakt je dosta drugačiji od čovekovog. Dok se čovek vremenom transformisao u “svaštojeda”, pas je i dalje u krvi mesojed (lat. carniovore). Pas, za razliku od čoveka, nije navikao da jede više puta dnevno, a u prirodi čečsto znaju da budu gladni i po nekoliko dana.

Koliko puta dnevno hraniti psa?

Stoga je bitno pitanje, pre nego što pređemo na doziranje same hrane, koliko puta dnevno treba hraniti psa? Iako oko toga postoji više različitih mišljenja, generalno štenci treba da jedu više puta dnevno, jer im je metabolizam dosta brži. Možete ih hraniti tri puta dnevno, više od toga nije neophodno. Dok su mali izbegavajte razne poslastice, osim onih koje su namenjene baš za štence, ali i sa njima treba biti veoma pažljiv i davati ih veoma umereno.

Koliko hraniti psa

Štenci

Kako pas postaje zreliji (od šestog meseca starosti) preporuka je da ga prebacite na, za početak, dva oborka, a kasnije na “samo” jedan obrok u toku dana.

Ako previše hranite šene, ono ne samo da će biti predebelo, već može razviti abnormalnosti kostiju i druge zdravstvene probleme. Ako štene dobija previše na težini, postupno mu smanjite unos hrane, ali ako mu vidite rebra povećajte porcije. Ako niste sigurni koja je normalna težina za vaše štene, pitajte veterinara.

Hraniti psa ujutru ili uveče?

Dodatno pitanje može biti – da li taj jedan obrok treba praktikovati ujutru ili uveče? Generalno većina saveta ide u pravcu da zreli pas treba da jede uveče i to jednom dnevno.

Kako svom ljubimcu želimo da obezbedimo najbolje uslove za život, tako mu i biramo odgovarajuću hranu u skladu sa platežnim mogućnostima. Treba imati u vidu da se danas na tržištu može naći veliki izbor hrana za pse različitih proizvođača.


URBAN PETS nudi veliki izbor hrane za pse renomiranih svetskih proizvođača


Kada pas napuni godinu dana on je dostigao potpunu zrelost. Nakon ovog razdoblja njegova će prehrana ostati ista do kraja života, uz pretpostavku da nije bolestan ili izložen povećanoj fizičkoj aktivnosti. Njegova težina trebalo bi da bude konstantna, a telo proporcionalno. Psu normalne težine morate osetiti rebra vrhovima prstiju ispod tankog sloja sala..

Sa ili bez žitarica?

Pojedini proizvođači nude i liniju hrane za pse bez žitarica, vodeći se holističkim pristupom u ishrani pasa, koji nisu navikli da u prirodi jedu žitarice i stoga njihov digestivni trakt nije u potpunosti prilagođen varenju žitarica.

Mnogo bitnije je da pojedini psi imaju problema sa alergijama uzrokovanih žitaricama. Svakako da hrana koja u sebi sadrži žitarice nije toliko loša za psa, posebno kada se ima u vidu da poznati proizvođači dodatno obrađuju žitarice kako bi ih učinili “svarljivijim” za pse. Ipak, ukoliko vaš pas ima problema sa dlakom, češanjem npr. prvo se može poći od eliminacije žitarica iz ishrane.

Koliko hraniti psa

Ukoliko psa hranite granulama, obavezno mu obezbedite dovoljno vode za piće. Pravilo je da voda treba da bude UVEK dostupna.

Voda treba da je uvek dostupna!

Granule su dehidrat i kao takve povlače vodu, pa pas može, posebno tokom letnjih meseci i da dehidrira ukoliko nema dovoljno vode, a ishrana granulama može samo da pogorša to stanje. Ipak, oko toga ne treba da brinete dok god je voda uvek dostupna – pas će piti onoliko vode koliko mu je neophodno.

Dakle, ako psa hranite samo suvom hranom potrebno mu je davati više vode nego uobičajeno. Računa se da pas od 10 kilograma treba barem 0.35l vode dnevno. Ostalo izračunajte na bazi njegove težine i potreba.

Istraživanja pokazuju da pas najradije pije nakon obroka ili nakon šetnje.  Tokom letnih meseci menjajte im vodu stalno jer se u ustajaloj vodi najlakše razviju bakterije koje mogu da prouzrokuju razne bolesti.

Doziranje granula

Još jedna bitna stvar je i samo doziranje granula. Proizvođači super-premium hrane obično nude i posebne merice kako biste lakše odredili pravilnu količinu hrane. Kod nas u URBAN PETS-u ćemo Vam rado besplatno dati mericu uz određene vrste hrane. Obavezno se pridržavajte upustva za hranjenje koje se nalazi na ambalaži hrane. Pas težine oko 10 kg prosečno dnevno UKUPNO jede oko 90-120gr granula. Kao što smo već napomenuli, prekomerna ishrana može da ima negativne posledice.


URBAN PETS nudi veliki izbor hrane za pse renomiranih svetskih proizvođača


 

Post Tagged with , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

one × 5 =