kontakt : 060 7261487

Papagaji tigrice kao kućni ljubimci

Papagaji tigrice su, uz mačku, najzastupljeniji kućni ljubimci na svetu (ako se izuzme pojedinačan broj ribica). Tigrice su idealni ljubimci za decu iznad osam godina.


Pogledajte ponudu hrane za ptice u URBAN PETS internet prodavnici!


Vrlo su pitoma, živahna i znatiželjna bića. Ukoliko im poklonite puno pažnje i strpljenja, lako će se pripitomiti. Životni vek im traje između deset i 14 godina.

Papagaji tigrice – odakle dolaze?

Domovina tigrica je Australija, gde živi u velikim i bučnim jatima. Sredinom 19. veka dovedena je u Evropu, gde ubrzo postaje omiljeni kućni ljubimac. Iako je originalno u prirodi u zelenoj boji, dugogodišnjim uzgojem dobijene su mnoge interesantne boje: zelena, žuta, plava, bela, siva.

papagaji tigrice

Gde volim da živim?

Vrlo je važno da tigrica prve dve do tri nedelje ostane u kavezu, kako bi se prilagodila na novu sredinu. Za ovo vreme možete pridobiti njeno poverenje dajući joj poslastice iz ruke. Posle tog perioda možete je svakodnevno puštati iz kaveza. Nazad ćete je lako privući ako u kavez stavite neku njenu poslasticu. Tigrice mogu da nauče i oponašjui ljudski govor i razne druge zvukove, a to zavisi o karakteru ptice kao i od Vaše upornosti. Tigrice su vrlo socijalna bića pa ako bi ona bila sama kod kuće više od pet sati, svakako joj treba nabaviti još jednu da joj pravi društvo. Tigrice obožavaju da se kupaju ili tuširaju pa im svakako priuštite kupanje u posudici s mlakom vodom ili prskanje prskalicom za cveće (neke više vole hladniju vodu pa isprobajte oba načina).

papagaji tigrice

Šta rado jedem?

Tigrice nisu zahtevne što se tiče hrane: gotova mešavina semenki, sezonsko voće i povrće, kao i omiljeni bar za ptice. Svo voće i povrće mora da bude sveže, neprskano, oprano i osušeno. Ponudite im i minerale i obavezno sipinu kost.


Pogledajte ponudu vitamina i dodataka ishrani ptica u URBAN PETS internet prodavnici!


Održi me fit i zdravom

Ukoliko je Vaša tigrica naduvena, nakostrešena, apatična, promenjen je izmet ili odbija hranu ili vodu, odmah posetite veterinara. Vrlo je važno za zdravlje Vaše tigrice svakodnevno puštanje iz kaveza.

Zdravlje

Papagaji tigrice su zdrave kada:

 • oči nisu suzne i širom su otvorene
 • perje je čisto i uredno
 • nema promene u boji i konzistenciji izmeta
 • ima čiste i suve nozdrve
 • kandže nisu predugačke
 • nema vidljivih otoka ni povreda
 • živahna je i ima dobar apetit

Razmnožavanje

Pol tigrica određuje se prema boji kože oko nozdrva: kod mužjaka je plave boje, a kod ženki varira od belkaste i ružičaste do smeđe boje. Tigrice vrlo brzo sazrevaju, mogu da se pare već sa pet meseci, mada je najbolje dozvoliti im parenje tek sa 12 meseci. Ako imate više tigrica, svaka će sebi da odabere par sa kojim će da se pari, a isti par ostaje zajedno do kraja života. Svakako tigricama u kavez stavite gnezdo. Poželjno je da jedan par nema više od 2 legla godišnje. Broj ptića u gnezdu je tri do osam. U vreme parenja i ishrane mladih, roditelje moramo pojačano hraniti dodacima ishrani, kuvanim jajima ili posebnim gotovim mešavinama.


Pogledajte ponudu posipa za ptice u URBAN PETS internet prodavnici!


Volim li društvo?

Tigrice su izuzetno socijalna bića i trebalo bi da ih držite najmanje u paru. Čovek, ogledalce ili plastična ptica ne zamenjuju im društvo. Usamljena tigrica može čak da se razboli.

Izvor: B92

2 Responsesso far.

 1. BartLavigne kaže:

  I see your blog needs some fresh content.
  Writing manually is time consuming, but there is solution for this hard task.
  Just search for: Miftolo’s tools rewriter

 2. 86Matt kaže:

  I see you don’t monetize your website, don’t waste your
  traffic, you can earn extra bucks every month because you’ve got hi quality content.
  If you want to know how to make extra money, search for: best adsense alternative Wrastain’s tools

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twelve + 1 =