kontakt : 060 7261487

Čivava: mali pas velikog srca!

Čivava – istorijat

Čivava je priznata kao najmanja rasa pasa i, iako eksperti o tome i dalje raspravljaju, smatra se da ova rasa potiče još iz stare civilizacije Asteka, koja je sama bila uništena u 16. veku. Nakon što su slični psi otkriveni u meksičkom gradu Čivavi 1850. godine, ovaj mali pas je počeo da naseljava domove oko granice sa Teksasom, Novim Meksikom i Arizonom.

ROYAL CANIN BREED HEALTH NUTRITION hrana prilagođena čivavama – po super cenama u URBAN PETS internet prodavnici za kućne ljubimce!


Kao jedna od najstarijih rasa pasa, čivave su prvi put registrovane od strane AKC, američke kinološke asocijacije, 1904. godine. Od tada, čivave doživljavaju eksploziju popularnosti i postaju omiljeni kućni ljubimci u narednom veku. Danas je čivava manja rastom, ali poseduje veoma snažan karakter. Čivavin životni vek dostiže i 18 godina, pa je redovna preventivna nega kod veterinara važna kako bi se obezbedilo zdravlje tokom celog života.

čivava

Živahan mali pas

Čivava, kao deo patuljaste grupe rasa, nastavlja da ispunjava svoju ulogu kućnog ljubimca. Ovako sitna građa omogućila je pripadnicima ove rase da postanu popularni kao psi koji se mogu nositi svuda sa sobom. Čivavin karakter može varirati, iako se generalno smatra sličnim karakteru terijera, jer dele istu obazrivu i živahnu narav. Eksperti za ovu rasu smatraju da čivave imaju individualne karaktere, bez obzira na to da li su dugodlake ili kratkodlake, mužjaci ili ženke. Čak i pripadnici istog legla često imaju potpuno različito ponašanje jedni od drugih.

Čivave su brze, oprezne i zaštitnički nastrojene. Pošto su tako male, ova hrabrost se obično ispoljava lajanjem, ali su podjednako poznate kao privržene i odane svojim vlasnicima. Ova rasa je veoma inteligentna i pokazuje prirodnu radoznalost kao i neverovatnu sposobnost da predvidi sledeći korak ljudi sa kojima živi. Donekle tvrdoglave i drske, vlasnici pasa ove majušne rase ih mogu vaspitati da budu strpljivije i mirnije.


ROYAL CANIN BREED HEALTH NUTRITION hrana prilagođena čivavama – po super cenama u URBAN PETS internet prodavnici za kućne ljubimce!


Čivave mogu živeti u malih urbanim prostorima ili velikim dvorištima, iako više vole da budu u kući na nečijem krilu. One najbolje odgovaraju porodicama sa mirnom ili starijom decom i sa uživanjem nastavljaju tradiciju svoje prvobitne namene – pravljenja društva svom vlasniku.
Royal Canin Čivava

Mala aktivnost

Iako najviše vole boravak u zatvorenom prostoru, čivave ipak vole kratke šetnje i kraću igru napolju. Nisu ljubitelji hladnog vremena i lako mogu biti podložne negativnim posledicama snega i leda, usled svoje građe i veličine. Kaputići su obavezni za šetnju u hladnim mesecima.

Potrebe u ishrani

Nimalo čudno, čivave su poznate po svojim izbirljivim i promenljivim apetitima. Vlasnici mogu utoliti njihove specifične sklonosti u ishrani hranom za pse koja sadrži visokosvarljive proteine, u visoko primamljivoj formuli sa kombinacijom ukusa i aroma koje im stimulišu apetit, u obliku veoma male granule koja se lako lomi i žvaće. Neki od zdravstvenih zdravstvenih problema koji su češti kod čivava:
  • Paradontoza
  • Luksacija patele (iščašenje patele)
  • Urolitiaza
  • Oboljenje mitralnog zaliska

Izvor: ROYAL CANIN Srbija

Post Tagged with , , , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

13 − four =