Treniranje mačaka na posip

Treniranje mačaka na posip nije isto kao npr. kada trenirate psa da vrši nuždu napolju. Mačke su prilično uredna bića. U slučaju mačaka potrebno je obratiti pažnju da se obezbede odgovarajući uslovi, a maca će najčešće sama prepoznati posip kao najbolje mesto za vršenje nužde. Naime, koji su to uslovi? Posip već svojim izgledom privlači mačke čime je prvi uslov zadovoljen! Sledeće, toalet ili kutija za posip treba da bude dovoljno velik da maca ima prostora da ga koristi. Nakon toga, važno je da toalet bude na nekom ne previše prometnom mestu, jer maca mora da se oseća bezbedno kada vrši nuždu. I ne manje važno – redovno čistite posip!


Veliki izbor posipa za mačke u URBAN PETS-u – proverite!


One se same čiste, održavaju krzno relativno čistim i bez čvorova. Mačke ne moraju da prođu posebno treniranje na posip i za vršenje nužde u specijalni “mačji toalet”. Od malih nogu, domaće mačke znaju kako se koristiti kutija za posip, za razliku od štenaca koji koriste vaš pod ili tepih tokom prvih par nedelja pre nego što su obučeni da izađu i vrše nuždu napolju.

Treniranje mačaka na posip – najčešće nije ni potrebno!

Ali, da li ste se već zapitali kako su se mačke rodile znajući kako da koriste tu malu kutiju sa posipom?

Treniranje mačaka na posip

Treniranje mačaka na posip – kako mačke znaju da koriste posip bez obuke?

Sve se svodi na životinjske nagone! Mačkama je svojstvena želja da zakopaju svoj “otpad”, a kako bi prikrili svoj miris od drugih životinja. S obzirom na teksturu i konzistenciju većine komercijalno dostupnih mačjih posipa, mačkama je lakše da izmet sakriju u posip, što je prirodan nagon koji ih privlači ka kućici ili kutiji sa posipom!


Veliki izbor posipa za mačke u URBAN PETS-u – proverite!


Dakle, od samog početka, njih privlači kutija sa posipom ne samo mirisom već i samim izgledom posipa.

Treniranje mačaka na posip

Postoje li mačke koje nikada ne nauče kako se koristiti posip?

To se može dogoditi, ali to je veoma retko! Mačji prirodni instinkt (čak i zalutali) je da zakopaju svoj izmet i time prikriju svoj trag tj. miris. Ako vaša mačka prestane da koristi kutiju za posip, važno je razgovarati sa veterinarom da biste utvrdili da li postoje problemi sa zdravljem ili ponašanjem koje treba rešiti.

Postoji li razlog zašto neke mačke povremeno ne koriste posip?

Ako vaša mačka obično koristi svoju kutiju za posip, ali povremeno obavlja nuždu i izvan nje, to nije zato što he zaboravila kako da koristi posip. Zapravo postoje mnogo dublji razlozi!


Veliki izbor posipa za mačke u URBAN PETS-u – proverite!


Kutija za posip može biti premala, u prometnom području vašeg doma ili teško pristupačna. Kutija sa posipom takođe može biti previše prljava; mačke su čiste životinje i obično će izbegavati toalet, ako se redovno ne čisti. Naša preporuka je da macin toalet čistite nakon svake obavljene nužde.

Ako ste očistili kutiju sa posipom, probali drugu veličinu i premestili je na drugo mjesto u vašoj kući, a vaša mačka ga i dalje ne koristi, preporučuje se da posetite svog veterinara. Izbegavanje upotrebe kutije sa posipom samo je jedan od načina na koji mačke komuniciraju s ljudima kroz promene u njihovom ponašanju, to su neke druge stvari koje vaša mačka pokušava da vam kaže.

Urban Pets.

Post Tagged with ,