kontakt : 060 7261487

Zubni kamenac kod pasa

Zubni kamenac kod pasa može se izroditi u veliki problem. Zubi su organ koji služi za hvatanje, griženje i drobljenje. Kod pasa i mačaka zubi takođe služe za odbranu i napad.

Štenci po pravilu imaju 28 mlečnih zuba, u retkim slučajevima oni se rode bez zuba. Prvi mlečni zubi niču izmedu tri do četiri nedelje. Zamena mlečnih zuba za stalne počinje u periodu izmedu 4 do 5 meseci. U tom periodu neophodno je kontrolisati ispadanje mlečnih zuba i rast stalnih.

Mlečni zub se obavezno vadi ako je počeo da raste stalni zub. Količina stalnih zuba zavisi od rase. Uobičajeno je – 42 zuba.

zubni kamenac kod pasa

OLIGONTIJA (malozubnost)

Ova pojava je vezana za deformaciju zubne plastenike ili nedovoljno razvijeni zubni začeci.

POLIODONTIJA (mnogozubost)

Karakterističan višak zuba. Bitno je da veličma zuba odgovara veličini vilice. Veličina zuba može izazvati poremećaj redovnosti. Kod nekih životinja dešava se PEREKOS koji remeti naklon zuba. Odgajivači taj problem objašnjavaju kao naviku psa da grize kosti. drvo ili vučenje nekih predmeta kao na primer povodnika. Ipak, ispitivanja su pokazala da postoji i naslednost kao uzročnik. Kod rasnih pasa se dešava da stalni zubi izrastu preko mlečnih koji još nisu ispali i tada imamo pojavu dvojnih zuba (obično kutnjaka).


HRANA ZA PSE SVIH RASA I VELIČINA po super cenama u URBAN PETS internet prodavnici za kućne ljubimce! 


Oblik zagriza kod pasa

A sada da objasnimo oblik zagriza. Zubi moraju ići jedan pored drugog i prirodnim redom, kako bi pas mogao da odgrize parče mesa ili da uhvati neprijatelja. Raspored zuba gornje i donje vilice i njihovo sastavljanje čine ugriz. Postoje četiri tipa ugnza: makazasto zubalo, predgriz, podgriz i klještasto zubalo. Običnim zubalom se smatra makazasto zubalo.

Zubni kamenac kod pasa

Ni većina vlasnika pasa ne održava sopstevene zube i izbegava zubara, pa prema tome i njihovi Ijubimci često mogu da imaju problem sa zubima. Najčešći probiemi su: upala zubala i desni tj. paradentoza. Ovo oboljenje počinje od zubnih naslaga (zubni kamenac kod pasa) – meke bezbojne materije koja se jedva vidi. Ona se sastoji od organske materije koja sadrži milione bakterija. To je upravo ona materija koja se veoma lako skida zubnom pastom i četkicom. Dakle, ne traže negu samo zubi čoveka već i njegovih Ijubimaca. Posle ovih naslaga, stvara se zubni kamenac, sunđerasta materija koja ubija soli fosfata i karbonat kalcijuma. Oni se tope u kiselini, ali stvaraju se i natapaju u pljuvački kod pasa i mačaka. Zubni kamenac kod pasa može da bude žute ili braon boje – vinski kamenac. On ima hrapavu površinu i povećava naslage. I tako ulazimo u začarani krug: naslaga napravi zubni kamenac, zubni kamenac povećava naslage i uvećava tako i zubni kamenac.


URBAN PETS internet prodavnica za kućne ljubimce – najveći izbor hrane, opreme, preparata i svega ostalog šta je potrebno za Vaše ljubimce!


Vremenom, to dovodi do paradentopatije. To je upala gornjeg dela korena zuba pri hroničnoj upali desni (gingivit). Vaš kućni Ijubimac počinje da jede svoju hranu polako, oseća se neprijatan miris iz usta i slabo žvaće hranu. To je prvi znak oboljenja. U takvim slučajevima je potreban veterinar ne samo za dijagnozu i profilaksu usta. već i za lečenje želuca i creva.

Mlečne zube kod pasa i mačaka treba izvaditi da bi zagriz bio pravilan. Polomljene zube treba lečiti, jer ako se ne stavi plomba, zub boli i počinje upala. Pokvareni zub može se povremeno zatvoriti oksidantom kalcijuma, ali ako se ne ode kod veterinara, kvar dobija teži oblik.

zubni kamenac kod pasa

Higijena zuba kod pasa

Higijena zuba potrebna je većini pasa imačaka već u uzrastu od 2 do 3 godine. To podrazumeva redovno skidanje kamenca, čišćenje zuba i sl.

Par saveta za kraj…

higijena zuba kod pasa

Evo nekoliko saveta kako da sačuvate zube svojim Ijubimcima: psa hranite malim porcijama, a jednom dnevno davati meke koskice ili keksiće, a jednom nedeljno dati veliku goveđu hrskavicu. Mačkama je potrebno davati granuliranu hranu. Vodite računa o belini zuba – skidajte naslage mekom krpom ili sunđerom. Za psa je dovoljno dva puta nedeljno koristiti četkicu za zube i pastu. Veterinar će vam objasniti koju četkicu i pastu za zube vašeg ijubimca da koristite. Nemojte koristiti četkicu za ijude, ili još gore, lično vašu četkicu za zube jer ćete umesto koristi svom Ijubimcu naneti veliku štetu.

Izvor: Pasmojprijatelj.com

URBAN PETS, iz svog redovnog asortimana, preporučuje sledeće proizvode za laku i redovnu dentalnu higijenu kod pasa:

  • Virbac zubna pasta sa enzimima – veterinarska pasta za zube
  • Petosan Breath refreshener and tartar control spray – sprej protiv kamenca i lošeg zadaha
  • BogaCare Silicone finger – zamena za četkucu za zube
  • Petosan dental kit – kompletan set za dentalnu higijenu kod manjih pasa
Post Tagged with , , , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 × 2 =