kontakt : 060 7261487

Zbog čega je važan povodac za psa?

Povodac je ključni deo opreme za šetanje vašeg psa u prostoru gde morate imati potpunu kontrolu nad vašim ljubimcem. Vođenje psa na povocu je zakonska obaveza na većini javnih mesta.
Radi predostrožnosti, najbolje da imate najmanje dva povoca za svog psa: jedan u kući i jedan u npr. automobilu.

Koja dimenzija povoca?

Dužina i širina povoca mora biti prilagođena veličini psa: što je pas jači i snažniji, povodac mora biti kraći i širi, kako bi mogao lakše da zadrži psa. Povodac kraći od pola metra odgovara veoma velikim psima.
Za psa srednje veličine, povodac od oko metar dužine je odgovarajući. Kada je pas lepo vaspitan, povodac ne treba da je zategnut jer pas hoda pored svog vlasnika. Povodac mora biti dovoljno dugačak da pas može slobodno da njuši zemlju bez da ga povodac guši.
Opušten povodac dužine više metara je koristan pri vaspitanju šteneta: na primer za učenje komande “DOĐI”. Za manje pse, rastegljivi povodac je koristan ako hoćete da mu bez rizika ostavite određenu slobodu kretanja tokom šetnji u parku ili drugim mestima. Za psa težeg od 10kg, povodac koji se izvlači (flexi) može biti opasan jer je na toj dužini nemoguće kontrolisati psa 100%: ako naglo povuče na neku stranu, nećete moći da ga zaustavite!
Pas na povodcu

Nemojte oklevati da menjate povodac kako štene raste.

Povodac od kog materijala?

Kada je u pitanju štene, odaberite tanak i lagan povodac. Najlonski povodac je ok ali odaberite model koji ima udoban deo za rukohvat, kako vam ne bi iritirao ruku kada štene vuče.
Kada pas odraste, lep kožni povodac je prijatan za korišćenje ali se mora održavati kako ne bi propao. Izbegavajt ekožne povoce ako pas ima sklonost da ih žvaće kada niste u pokretu.
Iako je očigledno veoma izdržljiv, metalni povodac je težak i bučan. On je rezervisan za velike pse koji se moraju strogo kontrolisati.

Koja boja za povodac?

Pitanje deluje nebitno, ali je važan bezbednosni faktor: svetlija boja je bolja za večernje sate. Ona može sprečiti prolaznike da se sapletu o povodac koji inače ne bi videli.

Koristiti povodac sa ogrlicom ili amovima?

Za psa, amovi su daleko udobniji od ogrlice. Ako zategnete povodac, nećete rizikovati da gušite psa jer amovi raspoređuju silu na ceo grudni koš umesto samo na vrat (u slučaju ogrlice). Amovi su neophodni za pse koji imaju osetljiv vrat (npr, jazavičari) ili one koji imaju poteškoće sa disanjem, kao što su buldozi. Amovi omogućavaju da vazduh slobodno struju kroz grlo psa.
Korišćenje amova je takođe prijatnije psu. Osećajući se manje sputanim, pas manje ima potrebu da se otrgne. Psi sa amovima obično dosta manje vuku povodac od pasa sa ogrlicom.
Post Tagged with , , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

11 + 14 =