Vežbajte sa svojim psom

“Aport” igra sa vašim ljubimcem u parku je mnogo više od fizičke aktivnosti. Skidanje viška kilograma, održavanje zdravlja i stvaranje prisnog odnosa sa vašim psom su samo neke od podjednako važnih prednosti.
Značajan procenat odraslih stanovnika naše zemlje ima psa. Broj osoba sa prekomernom težinom takođe nije zanemarljiv. Kada bi jedna i druga grupa uspele da se povežu, možda bi mogli da održavaju kondiciju zajedno?
Kada ste vlasnik psa, to znači da na raspolaganju imate najboljeg ličnog trenera na svetu – svog psa. Jedna od interesantnih aktivnosti je CaniX. U pitanju je sport u kome je pas povezan rastegljivim užetom (kao za bandži) za struk vlasnika, i trči pored njega. Ovo je odlična vežba za pse jer tako rade upravo ono što bi sami, kao vrsta, odabrali da rade – i što su predodređeni da rade.
CaniX je započeo kao način za održavanje kondicije haskija tokom letnjih meseci kada nisu imali mogućnost da vuku saonice. Danas ovaj sport doživljava veliki rast popularnosti u razvijenim zemljama Evrope.
Ovo je izuzetan način da steknete kondiciju uz svog psa, istovremeno jačajući međusobni odnos. Psi na ovaj način ne dobijaju samo fizičku vežbu već i mentalnu stimulaciju jer moraju da nauče vaše komande za smer kretanja. Većina vlasnika koji upražnjavaju CaniX ističe da psi obožavaju da trče sa njima pored reka, jezera i kroz šume. Za vlasnike koji ne žele da trče, ova vrsta “vezane” aktivnosti sa psom će podjednako biti delotvorna i u slučaju šetnje po brdima ili uz (spretnu) vožnju biciklom po prirodi. Ovakva aktivnost nije ograničena samo na velike, radne pse, a uz prilagođavanje napora mogu je upražnjavati i manji psi.

ROYAL CANIN HRANA ZA ŠTENCE SVIH RASA I VELIČINA po super cenama u URBAN PETS internet prodavnici za kućne ljubimce!


Odlična stvar u vezi ovakvih aktivnosti je da ih možete prilagoditi potrebama i sposobnostima vlasnika i psa. I dok manji psi ne mogu da izdržavaju produžene napore, oni će sasvim bezbedno uživati u kraćim “trkama”. Bez obzira na intenzitet aktivnosti koje radite, važno je da vlasnici i psi postepeno povećavaju kondiciju. Pre početka konsultujte i svog lekara i svog veterinara, kako bi isključili eventualne zdravstvene tegobe.

Važno je povećavati svoju snagu i izdržljivost tokom više nedelja. Nemojte preterivati sa naporima u početku inače ćete imati bolove i druge komplikacije/opasnosti, što vas lako može dovesti i do potpunog odustajanja.


ROYAL CANIN HRANA ZA ŠTENCE SVIH RASA I VELIČINA po super cenama u URBAN PETS internet prodavnici za kućne ljubimce!


Takođe je veoma važno da odolite iskušenju od preteranog forsiranja svog psa. To što neki psi nastavljaju da trče ne znači da vi treba da im to dozvolite. Nemojte puno opterećivati svog psa – ne zaboravite da oni ne umeju da vam kažu kada su umorni ili gladni ili žedni. Kao odgovoran vlasnik, vi sve vreme morate paziti svog psa i obezbediti da se on fizički oseća dobro i da je mentalno zadovoljan.
Ukoliko pas zaostaje ili usporava, sa spuštenim repom ili ušima, nešto ozbiljno nije u redu i morate stati. Tokom let je važno da umereno i pažljivo vežbate sa svojim psom. Trčite samo ujutru ili kasno popodne, i ako je moguće u blizini vodenih površina gde se pas može plivanjem rashladiti.
Kako bi se izbegla potencijalna oštećenja zglobova i mišića, velike rase pasa moraju imati ograničene fizičke aktivnosti dok ne dostignu zrelost, što je između 18 i 24 meseca. Hrana je naravno ključni deo održavanja zdravlja vašeg psa, a Royal Canin je razvio program Sporting Life kako bi podmirio sposobnosti i potrebe sportskih pasa. Agility 4100 je inovacija za sportske pse.
Royal Canin hrana za pse
Ova hrana je specijalno formulisana da ispuni potrebe pasa tokom kratkih i intenzivnih aktivnosti – npr. skakanje ili sprint – unošenjem energije pre svega putem visoko svarljivih ugljenih hidrata, obezbeđujući trenutnu energiju koju pas koristi u prvim minutima aktivnosti. Zahvaljujući odgovarajućim količinama proteina i masnih kiselina, prilagođenim smernicama za ishranu i redovnoj aktivnosti, ovo pomaže psima da održavaju idealnu kondiciju za fizičke aktivnosti.
Post Tagged with ,