kontakt : 060 7261487

Sterilizacija mačke – prednosti

Sterilizacija mačke donosi više važnih prednosti, a smanjivanje broja napuštenih mačića je samo jedna od njih. Mačke su vešte u razmnožavanju, čak i ako ih držite unutra umeju biti eksperti u bežanju kako bi se uparile. Vlasnici ženki često budu iznenađeni mačićima, a njihova je odgovornost da pronađu odgovarajuće domove i vlasnike za celo leglo!


VELIKI IZBOR • HRANA ZA MAČKE • URBAN PETS online pet shop • PROVERITE OVDE!


Sterilizacija mačke

Važna činjenica koju treba znati kada se razmišlja o sterilizaciji je suprotna od starog verovanja – mačke NE MORAJU imati jedno leglo pre sterilizacije!sterilizacija mačke 01

 

Činjenice

Mnogi vlasnici takođe ne znaju da će sterilizacija takođe značajno unaprediti zdravlje njihove mačke.
  • Sterilisane/kastrirane mačke i mačori manje lutaju i manje dolaze u opasne situacije.
  • Rane i gnojni čirevi izazvani tučom sa drugima mačkama se manje dešavaju sterilisanim mačkama.
  • Sterilisane mačke su u mnogo manjem riziku od dobijanja zaraznih bolesti poput FIV (virus mačje imunodeficijencije) protiv koje ne postoji vakcina.

Ove zdravstvene prednosti svakako nisu za potcenjivanje jer znače da će, u proseku, sterilisana mačka živeti DVA PUTA duže od nesterilisane mačke!sterilizacija mačke

Sem zdravstvenih prednosti, život sa sterilisanom mačkom ponekada zaista nije prijatan! (Pomislite samo na markiranje i pokušaje bekstva…) Sterilizacija pomaže da se mačke smire, i one tada postaju privrženije i ljubimci sa kojima je lakše živeti.

Kada?

Sterilizacija se može izvesti bilo kada od 5-6 meseci, mada sve veći broj veterinara preporučuje ovu operaciju već od napunjena 4 meseca života. Ova procedura se kod ženki naziva sterilizacijom, a kod mužjaka kastracijom. Zbog dokazanih prednosti, sterilizacija/kastracija se preporučuje svima koji ne nameravaju da svoju mačku koriste u odgoju.

VELIKI IZBOR • HRANA ZA MAČKE • URBAN PETS online pet shop • PROVERITE OVDE


Pored navedenog, važno je znati da sterilizacija i kastracija dovode do određenih fizioloških promena, poput povećanog unosa hrane od čak 30% i smanjenih energetskih potreba što dovodi do mnogo veće opasnosti od gojaznosti.

Royal Canin za sterilisane mačke

Sterilizacija mačke - royal canin

Kompletne i prilagođene hrane prema potrebama mladih sterilisanih ženki i kastriranih mužjaka

Royal Canin u svojoj paleti kompletnih hrana, prilagođenih individualnim potrebama mačaka ima i hrane za sterilisane/kastrirane mačke. Najbolje je prilagođenom hranom preduprediti povećanje težine koja ugrožava zdravlje i teško se smanjuje.
Sterilizacija mačke • URBAN PETS pet shop
Sterilizacija mačke • URBAN PETS pet shop
Sterilizacija mačke donosi više važnih prednosti. Sterilizacija pomaže da se mačke smire, i one tada postaju privrženije i ljubimci sa kojima je lakše živeti.
URBAB PETS d.o.o.
Post Tagged with , ,

One Responseso far.

  1. tinyNadia kaže:

    Hello fellas. I feel so lonely today. I would like to
    hang out or maybe even date an interesting guy. I can’t post
    my photos in comment, but you can visit my account here: girlssnapshots.com/profile/tinyNadia

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × two =