kontakt : 060 7261487

Da li je Vaš pas spreman za hladno vreme?

Psi zimi, kao i ljudi, imaju neke specifične potrebe. Pre nego što nastupe prave zimske temperature, korisno je podsetiti se nekoliko predostrožnosti koje će obezbediti zdravu i bezbednu zimu za vašeg četvoronožnog prijatelja.

hladno vreme

Ukoliko imate bilo kakvih sumnji, počnite pripreme za zimu posetom veterinaru, kako bi proverili da li postoje neki skriveni zdravstveni problemi.
Verovali ili ne, pravilno četkanje dlake je takođe važan deo održavanja zdravlja u zimskim mesecima. Teška i ućebana dlaka ne štiti kožu psa od ekstremno niskih temperatura na pravi način. Ukoliko pas provodi dosta vremena napolju, redovno proveravajte njegove uši i šape na promrzline. Skraćivanje dlake između jastučića tokom zimskih meseci je važno kako bi se smanjilo skupljanje snega između prstiju šape i kako bi psi zimi bili bezbedniji.

Psi zimi i spoljašnje aktivnosti na hladnom vremenu

Iako mi ljudi, a i neki psi, smatramo da su tokom zimskih meseci udobnost kauča i ležaljke primamljiviji od boravka napolju, važno je da vaš pas održava odgovarajuću kondiciju kako bi se izbeglo gojenje i smanjio na minimum rizik od pojave stresa, letargičnosti i nedovoljne stimulacije.
Štenci konkretno mogu razviti problematično ponašanje poput cviljenja, preteranog lajanja, kopanja, žvakanja, griženja ili pregrubog igranja, ukoliko nemaju dovoljno aktivnosti i prilike da potroše svu svoju energiju.
Učinite boravak napolju zanimljivim tako što ćete zameniti uobičajenu igru u dvorištu za šetnju do parka ili istraživanje u prirodi. Čak i sama promena uobičajene rute za šetnju će razbuditi čula vašeg psa jer će ga izložiti novim vizeulnim i mirisnim stimulansima. Možete smisliti nove aktivnosti za igru u svom dvorištu poput pravljenja veštačkih prepraka za trčanje i preskakanje ili nabavkom novih predmeta za igru. Važno je psa razonoditi kroz aktivnosti tokom hladnih meseci.
pas zimi

Ishrana prema nivou aktivnosti i građi tela

Ovo nije previše komplikovano, ali kao opšte pravilo, štenci i mladi psi troše više kalorija, pa samim tim imaju veće energetske potrebe. Odaberite hranu koja sadrži visokokvalitetne proteine i masti koji podmiruju njihove energetske potrebe. Stariji, i psi koji se manje kreću, imaju niže energetske potrebe i potrebna im je hrana prilagođena njihovom potrebama.
Gledano prema kilogramu težine, malim psima treba više energije iz hrane svakoga dana nego velikim psima. Imajte na umu da psi imaju drugačije potrebe u ishrani zavisno od svog zdravstvenog stanja, stepena aktivnosti i uzrasta.
Bez obzira na veličinu, rasu ili starost, tokom hladnih zimskih meseci i dvonožne i četvoronožne životinje intuitivno povećavaju unos kalorija, tako da je važno da vaš pas održava redovni program fizičkih aktivnosti.
psi zimi

Kako da prepoznate potencijalni problem izazvan vremenskim promenama?

Smrznut nos na prvi pogled možda izgleda bezazleno, ali u stvarnosti, vaš pas je osetljiviji na negativne posledice hladnog vremena od vas.
Iako mnogi psi imaju gustu dlaku koja ih greje na niskim temperaturama, neke kratkodlake rase, male pse, štence i starije pse je korisno opremiti dodatnim prslukom ili kabanicom. Odaberite ovakvu opremu od vodootpornog materijala koji je odgovarajuće veličine, da pristaje psu po veličini, ali da istovremeno omogućava strujanje vazduha između tela i materijala.

Najveći izbor odeće za pseObezbedite Vašeg ljubimca tokom zime!


Pratite pažljivo eventualnu pojavu simptoma koji pokazuju da je hladnoća negativno uticala na psa. Ti pokazatelji uključuju vidljivo drhtanje, sklupčan položaj, ponavljano podizanje šapa u mestu ili neprekidno pokušavanje da se vrate u zatvoren prostor.
Najbolje pravilo glasi: ukoliko je napolju previše hladno vama – najverovatnije isto važi i za vašeg ljubimca tako da psi zimi isto trpe hladnoću kao i mi.
Post Tagged with , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twenty + thirteen =