Ponašanje mačaka

Ponašanje mačaka i šta na njega utiče?

Mačke su fascinantna stvorenja, ali ponekad njihova ponašanja intrigiraju, zbunjuju i čak frustriraju vlasnike. Evo nekih uvida u um i ponašanje mačaka i zašto one rade ono što rade.

Vršenje nužde…

Mačke vole svoje okruženje kako bi bile okružene svojim poznatim mirisima, tako da kada strani mirisni objekti upadnu u njihov prostor, često će se odlučiti da mešaju svoj poznat miris novim. Jedan od najefektivnijih načina prenosa mirisa je uriniranje! Iako vam se može činiti odvratno da je vaša mačka urinirala u kofer ili preko torbice vašeg prijatelja, ovo ponašanje može zapravo da oslobodi neke uznemirenosti koje oseća vaš mačji prijatelj. To ponekad ume da spreči i oslobadi anksioznosti vašu mačku.

ponašanje mačaka

Trljanje

Mačke vole da trljaju o svoje vlasnike. Ovaj pokret može uključivati celo celo telo ili ponekad samo čelo i obraze. Većina vlasnika ovo vidi kao znak naklonosti i pozdravlja ovo ponašanje. Kada se mačke trljaju o predmete tada prenose svoj miris. Skoro je kao da traže vlasništvo i mi smo jedna od njihovih stvari. Njihovo tkanje kroz noge, obično dok se pripremate za hranjenje, prenose miris sa njihovih tela i repova na Vas. Ovo ponašanje je takođe efikasan način da budete sigurni da imaju punu pažnju.

Grebanje

Mačke moraju da grebu površine i da tako oštre svoje kandže, ali isto tako koriste ovakvo ponašanje da deponuju svoj miris. Mačke imaju mirisne žlezde na šapama i trljajući šape o predmete, ostavljaju svoj miris i na tim mestima. Ako vaša mačka ima neprijatnu naviku grebanja nameštaja, često je to zato što je ovo područje koje privlači mnogo različitih mirisa. Stranice sofe, na primer, su omiljena područja i zato što mogu imati na sebi nepoznate mirise i naših gostiju. Kod grebanja, mačka pokušava da zameni nepoznati miris svojim.

mačka spava

Mjukanje

Mačke vole da komuniciraju sa ljudima često mjaukanjem. Ovaj dragi način govora čuje se kod mladih mačaka, da se skrene pažnja njihove majke, ali retko se čuje između mačaka. Dakle, kada vam se mačka približava i mjauče, to je poseban oblik razgovora između mačka i čoveka. Možete podstaći svoju mačku tako što ćete odgovoriti na to. Alternativno, ako vaša mačka mjauče previše, trebalo bi da pokušate da ignorišete mjaukanje.

 

Uvijen rep

Mačke komuniciraju sa drugim mačkama i sa ljudima koristeći mačji jezik tela. Rep je važan deo ove komunikacije. Uvijeni rep je signal visokog uzbuđenja, često zbog besa ili igre. Uspravljeni rep je upozorenje o predstojećem napadu. Ako vaša mačka drži svoje tijelo nisko i rep počinje da se šeta – obratite pažnju. Usmerite njenu energiju na odgovarajuće igračke i uživajte u životu sa svojim krznenim prijateljem.


Veliki izbor hrane za mačke u Urban Pets online pet shop-u!


 

URBAN PETS – pet shop i veterinarska apoteka
Post Tagged with , , ,