Neprijatan zadah kod pasa

Vazduh iz pluća koji pas izdiše kroz usta ne treba da bude neprijatnog mirisa. Ako ste tek primetili ovu pojavu, možda je u pitanju zdravstveni problem. Neprijatan miris je obično posledica nakupljanja bakterija u ustima, plućima ili želucu psa. Ako se javlja samo povremeno, može biti izazvan i nečim što je pas pojeo. Ali, ako je neprijatan zadah uvek prisutan, vreme je da posetite veterinara.

Šta izaziva neprijatan zadah kod pasa

Najčešći uzrok je oboljenje desni. Njega izazivaju zubni plak i naslage koje izazivaju upaljene, crvene i često desni koje krvare. Komadići hrane koji ostaju u ustima psa nakon obroka mogu postati leglo bakterija i ubrzo stvoriti zubne naslage, jedan nevidljivi sloj na zubima. Zubni plak se na kraju meša sa pljuvačkom i stvara čvrst omotač – tzv. kamenac.
Manji psi i oni sa kraćom, brahicefaličnom njuškom, poput francuskih buldoga, su najpodložniji ovim problemima jer su njihovi zubi bliži jedni drugima nego što je to slučaj sa velikih rasa. I određenim, ređim slučajevima, neprijatan dah može biti pokazatelj oboljenja drugih delova organizma, poput gastrointestinalnih, respiratornih ili bubrežnih bolesti.
neprijatan zadah kod pasa

Na šta da obratiti pažnju ako osećate neprijatne mirise iz usta psa

Pokazatelji dobrog oralnog zdravlja su rozikaste desni, ujednačene ivice desni, i čisti zubi koji su celi i neoštećeni. Zubni kamenac izgleda kao smeđa nijansa ili tamno braon tačke na zubima. Taloženje kamenca, upaljene desni i – u težim slučajevima – klimavi, pokvareni zubi su obično najočigledniji znaci oboljenja desni.

Kako lečiti neprijatan dah kod psa?

Ako dah vašeg psa ima neprijatan miris koji ne prolazi, najbolje je razgovarati sa svojim veterinarom. Najverovatnije je u pitanju oralni zdravstveni problem. Veterinar će vam pomoći da eliminišete teže (i ređe) izazivače ove pojave, i dati vam plan terapije koji će rešiti problem i sprečiti da se ponovo pojavi.
nerpijatan zadah kod pasa

Kako sprečiti pojavu neprijatnog daha kod pasa?

Kako bi održavali dobro oralno zdravlje vašeg psa i predupredili neke od čestih izazivača zadaha iz usta da se uopšte pojave, najbolje rešenje je isto ono koje primenjujete i za svoje oralno zdravlje – pranje zuba. Ako od dnevnog ili nedeljnog pranja zuba vašeg psa napravite uobičajenu rutinu (najbolje početi dok je još štene) videćete da ima daleko manje problema sa neprijatnim mirisima i drugim problemima koji rezultiraju iz loše oralne higijene.
Ako im perete zube, važno je da nikada ne koristite pastu za zube namenjenu ljudima. Nekoliko sastojaka iz paste za ljude nisu za upotrebu kod životinja i mogu izazvati stomačne probleme. Postoji mnogo pasti za zube koje su napravljene baš za pse, sa prijatnim ukusima koji će olakšati to iskustvo i vama i vašem ljubimcu.
Ukoliko je vaš pas već odrastao i niste u stanju da ga priviknete na pranje zuba, uzmite u obzir dentalne poslastice i gumene igračke za žvakanje. To jeste nešto skuplja opcija ali će pomoći da se zubni kamenac odvoji od zuba i da se oni ispoliraju.
Vaš veterinar takođe može preporučiti promenu ishrane dijetom koja je posebno napravljena za pse sklone zubnim problemima. Specijalna formula kao što je Royal Canin Dental na dva načina pomaže u čišćenju zuba. Mineralni sastav granula pomaže u pretvaranju zubnih naslaga u kamenac, a veličina, oblik i tekstura omogućavaju mehanički efekat struganja na zube.
Royal Canin Dental

Specijalna formula kao što je Royal Canin Dental pomaže u čišćenju zuba

Izvor: Royal Canin Srbija

Post Tagged with