kontakt : 060 7261487

Oprez: Sezona krpelja je ove godine ranije počela!

Vlasnici kućnih ljubimaca raduju se zimi kao periodu predaha od buva i drugih parazita koji muče životinje tokom letnjih meseci. Međutim, zima obavezno ne znači da je kraj duge sezone buva i krpelja

krpelji i buve

Buve

Buva je veoma uporan i otporan parazit sa vrlo komplikovanim životnim ciklusom. Naime, u stanju je da preživi i na spoljnim nižim temperaturama. Sve dok odrasla buva nalazi odgovarajućeg domaćina od koga može da se prehrani (kao što su divlje životinje ili ljubimci), može da preživi hladnu sezonu. Lutke ostaju u čaurama na mestima gde su zaštićene od smrzavanja (na primer u garaži ili podrumu), sve dok ne bude dovoljno toplo da izađu.


NEXGARD SPECTRA – jedna tableta za kompletnu zaštitu od buva, krpelja i SRČANOG CRVA

Dostupno u URBAN PETS veterinarskoj apoteci!


Lutke buva mogu biti “uspavane” više od godinu dana, sve dok napolju ne bude dovoljno toplo. Kada se stvore idealni uslovi (bilo spoljašnji ili unutrašnji), lutke će završiti razvoj i masovno izaći iz čaura, što i dovodi do pojačane pojave buva na ljubimcima.

Uopšteno govoreći, idealni uslovi za rast i razmnožavanje buva su temperatura između 18 i 26 stepeni i vlažnost vazduha između 75 i 85 odsto. Sve što je potrebno jeste toplo mesto gde će se smestiti i položiti jaja. Ukoliko su se buve jednom naselile u vaš stambeni prostor, one mogu ostati aktivne i tokom grejne sezone u vašem domu.


Najveći izbor antiparazitskih sredstava – preko 30 vrsta – u URBAN PETS-u

Pogledajte kompletnu ponudu


Najbolje vreme za borbu protiv buva je upravo tokom zime, kada su manje aktivne i manje brojne.

Krpelji

Do pre nekoliko godina se smatralo da je pojava krpelja sezonskog karaktera, od marta do oktobra, ali se sve češće dešava da se kačenje zaraženog krpelja primeti na psima i drugim životinjama i u toku zime pri izrazito niskim temperaturama. Zato, borba protiv ovih parazita mora biti produžena na celu kalendarsku godinu.


BRAVECTO – jedna tableta za TRI meseca zaštite od buva i krpeljaSAZNAJTE VIŠE!


Krpelji su takođe sposobni da opstanu u toku najhladnijih meseci kada pronađu domaćina da se prehrane ili toplo mesto da se sakriju. Generalno, odrasli krpelji će i dalje predstavljati pretnju kada se temperatura kreće ispod deset stepeni.

Ako vaš ljubimac provodi vreme napolju i zimi, prevencija od krpelja je neophodna cele godine.

Nemojte se iznenaditi, ni uplašiti ukoliko se vaš ljubimac iz šetnje vrati sa buvama ili krpeljima, bez obzira na to što je zvanično još zima! Odmah prionite na posao i rešite se ovih dosadnih parazita, a nakon toga ljubimcu stavite adekvatnu zaštitu.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 × 4 =