kontakt : 060 7261487

Koje mačke su najbolje za porodice i decu

Mačke su divni ljubimci i mogu igrati važnu ulogu u učenju dece o odgovornosti i brizi o životinjama, ali pre nego donesete mače ili mačku u svoj dom, važno je naučiti decu o novom ljubimcu. Na taj način ćete obezbediti da i vaš novi ljubimac i dete budu bezbedni.

Učenje dece

Deca često budu veoma razdragana kod prvog dolaska ljubimca u kuću. Uzbuđena, deca očekivano žele da se igraju i da maze ljubimca. Većina odraslih mačaka će umeti da se drže podalje od dece kada ne žele da im ona “dosađuju”, ali se to ne može reći za mačiće.
U svim slučajevima treba deci objasniti da vaš novi ljubimac nije igračka i da je potrebno ostaviti ga na miru u određeno vreme. Upoznajte ih u mirnom okruženju, i objasnite vašem detetu da postoje pravila koja moraju poštovati kako bi pravilno brinuli o novom ljubimcu, na bezbedan način za sve.mačka slika

Ovaj proces možete podržati sledećim:

 • Recite deci da sednu na pod i da puste mače da samo dođe do njih.
 • Naučite decu kako da se odnose prema mačetu sa nežnošću i poštovanjem. Najpravilniji način da uzmete mače u ruku je da podvučete otvoren dlan ispod njegovog stomaka dok druga ruka pridržava njegovu zadnjicu. Najbolje da deca ne uzimaju mače u ruku sama dok im se ne pokaže pravilan način da to čine.
 • Kada deca maze mačku ili mače, proverite da ga ih ne stežu previše.
 • Naučite decu da ne vuku mačku ili mače za rep.
 • Deca ne treba da drže mačku ili mače za glavu ili za vrat.
 • Deca ne treba da podižu mačku ili mače tako što ih hvataju ispod prednjih nogu.
 • Objasnite im da nikada ne treba da bude mačku ili mače iz sna, jer je to važno vreme za rast mačeta i jačanje njegovog imuniteta.
 • Naučite decu da grubo i bučno ponašanje može izazvati strah i stres kod mačeta, tako da je potrebno uložiti trud kako bi se održao mir oko novog ljubimca.
mačka

Nikada ne prekidajte san mačeta jer mu je neophodan za pravilan rast i razvijanje imuniteta.

 

Osigurajte bezbednost vaše dece i mačeta

Postoji puno stvari koje možete učiniti kako bi izbegli nepotreban rizik za bezbednost vaše dece i mačeta ili mačke.
 • U početku, preporučljivo je sprečiti da se mala deca igraju sa mačetom u vašem odsustvu kako bi se izbeglo eventualne ogrebotine.
 • Kada je vreme za igru, ohrabrite vašu decu da koiriste igračke za mačke, što će tu aktivnost učiniti zabavnom za sve.
 • Proverite da deca razumeju da ne treba da hrane mače ili mačku bilo čim sem hranom za mačke, i da se odgovornost za hranjenje mačeta ne sme olako shvatati.
 • Pridržavajte se strogog redovnog rasporeda čišćenja od parazita jer neke vrste unutrašnjih parazita mogu preći na ljude, posebno na decu.

Rase mačaka koje su pogodne za decu

Kada birate mačku razmislite da li želite rasnu ili mešanku, i da li da posetite odgajivača ili neki azil za napuštene životinje. Sve životinje imaju individualne osobine ali će volonteri iz društava za zaštitu životinja i azila obično poznavati svoje štićenice i pomoći vam da odaberete pravu macu za vas, ili možete pitati odgajivača o temperamentu majke mačke i mužjaka sa kojim je uparena.

Rase mačaka koje su popularne u porodicama:

Birmanska: Privržena i raspoložena za učenje, birmanska je društvena mačka koju možete šetati na povocu.
Regdol: Nežna i željna pažnje, regdol je druželjubiva rasa koja baš voli kada je maze.
Himalajska: Aktivnija mačka, himalajska uživa u igranju kao i u životu u kući.
Mejn kun: Strpljiva sa živahnom decom, mejn kun je najčešće mirna ali ume da bude i aktivna.
Mačke mogu biti izuzetno privržene i korisne životinje koje zaista pomažu deci da razumeju odgovornost i brigu o životinjama kada se ovaj odnos pravilno započne i kontroliše. Ipak, treba imati na umu da su mačke životinje o kojima je potrebno brinuti.
Učenjem dece i omogućavanjem da ona razumeju potrebe njihovog novog ljubimca, možete maksimalno iskoristiti šansu za uspešan odnos i smanjiti na najmanju meru bilo kakve ogrebotine kod dece ili traume kod vašeg nove ljubimice.
Post Tagged with 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

19 − seven =