kontakt : 060 7261487

Kako naučiti psa da pliva

Kako naučiti psa da pliva?

Kako naučiti psa da pliva? Temperature bi uskoro trebalo da budu one prave letnje. Moguće je da ćete poželeti da odvedete svog ljubimca na reku ili jezero da se bućne. Ukoliko ocenite da je voda jako hladna, bolje nemojte, jer pas može da se prehladi ili razboli. Ima pasa koji u toplim letnjim mesecima teško podnose vrućine, pa je za njih najbolje da se rashlade plivajući u reci, jezeru ili moru. Većina lovnih pasa rado bez da ih neko tera ulazi u vodu aportirajući pernatu divljač, čak iako je voda hladna. Psi koji izbegavaju ulazak u vodu, mogu da zavole plivanje adekvatnom obukom.


HRANA ZA PSE SVIH RASA I VELIČINA po super cenama u URBAN PETS internet prodavnici za kućne ljubimce! 


Strah od vode je najčešće posledica lošeg iskustva i to što vlasnici bacaju pre u vodu. Zato ne bacajte ljubimca u hladnu vodu, jer posle toga nikada više neće poželeti da pliva, a i hladna vode može da bude opasna po njegovo zdravlje. Plašljivo kuče šetajte pored reke ili jezera kada su velike vrućine, postepeno prilazite vodi, sve dok ne počne da ‘’šljapka’’ po plićaku. Pomozite mu tako što ćete ući u vodu i pozvati ga da dođe do vas. Vodite računa da ga ne preplašite praveći nagle pokrete, pa će vaš ljubimac verovatno zaplivati prema vama zaboravljajući na strah.

Obuka

Prvo plivanje će verovatno biti nespretno i pas će trošiti više energije nego što je potrebno, pa će se brzo umoriti. Zato ga treba za vreme plivanja bodriti glasom koji uliva poverenje, a na obali ga pohvaliti i nagraditi, jer će to pomoći da se učvrsti njegovo samopouzdanje. Malu školu plivanja zasnujte na igri i druženju, jer tako se uspešno sprovodi svaka obuka pasa. Budite strpljivi i postepeno učite ljubimca da pliva.

kako naučiti psa da pliva

Psi vole da aportiraju, pa mu bacajte prut ili lopticu, jer ćete ga na taj način osmeliti da uđe u vodu.U početku neka to bude u plićaku, a vremenom će pas sam ići u sve dublju vodu kad oseti sigurnost i radost koju pruža plivanje. Ne zaboravite da nagradite vašeg ljubimca i za najkraći boravak u vodi.

Na moru

Kupanje u moru osvežava i preporučljivo je za zdrave pse. Ipak, ne treba psu dozvoliti da suviše dugo pliva ako nije u dobroj kondiciji, jer će ga zbog iscrpljenosti obuzeti panika, pa se može udaviti. U početku se igrajte snjim na obali kako bi se privikao na talase. Da vaš ljubimac ne bi nazebao, posle izlaska iz mora dobro ga obrišite, pošto ste ga prethodno isprali slatkom vodom, kako so i pesak ne bi izazivali kožne nadražaje. Ako se pas naguta vode, vratite ga na obalu na gumenom dušeku, a zatim umotajte u peškir i odmah odnesite veterinaru. Morska voda može prouzrokovati takve stomačne poremećaje koji se mogu završiti smrću, ako na vreme nešto ne preduzmete.


URBAN PETS internet prodavnica za kućne ljubimce – najveći izbor hrane, opreme, preparata i svega ostalog šta je potrebno za Vaše ljubimce!


Kada je toplo i sunčano ne prisiljavajte psa da ceo dan provodi na plaži, čak ni ispod suncobrana, jer će dehidrirati, naročito ako mu ne dajete dovoljno tečnosti. Najbolje je da ga ostavite u zamračenoj sobi uz posudu s vodom, kako bi mogao da je pije koliko god želi. Kod nekih rasa kao što su škotski i nemački ovčar često se javlja alergija na sunce, koja se manifestuje opadanjem dlake na gornjem delu njuške i pojavom ranica i krasta. Jedini način da ovo izbegnete je da psa držite u senci, jer ako mu njušku namažete zaštitnom kremom, sigurno će je polizati.

Plivanje je korisno za psa. Spašava ga od vrućine pružajući mu potrebno hlađenje, ujedno razvija muskulaturu, a dobro je i za štence kako bi očvrsli.

Izvor: Magazin Pas za Vas

Post Tagged with , , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twelve + 13 =