Ishrana pasa velikih rasa

Veliki rasni psi imaju puno zajedničkih osobina: veliki apetit, velike potrebe za fizičkom aktivnošću i sklonost da zauzimaju puno prostora u vašoj kući. Svaki veliki pas treba da dobija hranu koja podmiruje njegove svakodnevne potrebe, poput čuvanja zdravlja njegovih zglobova i kostiju, i održavanja idealne mišićne mase. Ipak, uprkos tome što se velike rase čine veoma sličnim, mnoge od njih imaju specifične potrebe koje zahtevaju značajno drugačija nutricionistička rešenja – ona koja im posebno prilagođena hrana može obezbediti.

Labradori treba da jedu sporije

Svaki vlasnik labradora zna da ova rasa prosto voli da “guta” svoje obroke.
Ipak, labradori koji imaju naviku da brzo jedu mogu time izazvati poremećaje u varenju. Neobuzdani apetit ovih pasa ih obično goni da i dalje jedu, mnogo više nego što im je potrebno za održavanje zdrave telesne težine, pa takođe imaju i sklonost da povećavaju težinu više nego što je to zdravo.
ishrana pasa velikih rasa
Zbog tih specifičnih potreba hrana Royal Canin Labrador Retriever tako blagotvorno deluje na pse ove rase. Smanjena količina kalorija im pomaže da održavaju idealnu težinu, a poseban oblik granula hrane Royal Canin Labrador Retriever je specijalno oblikovan sa velikom rupom na sredini. Rupa ne služi samo za protok vazduha psu koji ima puna usta hrane, već ih takođe stimuliše da uspore unos i da žvaću svoju hranu pre nego je progutaju.

Zlatni retriveri imaju sklonosti da se češu

Zlatni retriver je dosta sličan labradoru, po tome što takođe ima kombinaciju potreba koja ih čini drugačijim od ostalih rasa. Poznati po svom prelepom, zlatastom krznu, zlatni retriveri imaju povećan rizik od kožnih problema u odnosu na većinu drugih pasa.zlatni retriver
Posebno su podložni iritacijama kože a u težim slučajevima njihovo neprekidno lizanje i češanje iritiranih delova kože može dovesti do pojave “upaljenih” zona. Takvi delovi kože mogu biti izazvani alergijskim osipima, ujedima insekata, dermatitisom i u najtežim slučajevima čak i infekcijama kože, uključujući i unutrašnjost njihovih ušiju.
Ishrava zlatnog retrivera hranom za njegovu rasu može pomoći sa pojedinim zdravstvenim stanjima kojima je podložna ova rasa.
Zbog toga je hrana Royal Canin Golder Retriever posebno formulisana sa dodatnom nutricionističkom podrškom za zdravlje kože uključujući dodatne omega-3 masne kiseline i ulje boražine.

Nemački ovčarima treba podrška pri u varenju

Nemački ovčari takođe bolje reaguju na hranu koja je posebno pripremljena za njih. Njihova ishrana treba ne samo da im pomaže da održavaju zdravu, snažnu građu već i da im pruži potporu u slučajevima kada pate od slabog varenja (čemu su podložni). Nemački ovčar ponekada može imati česte probavne poremećaje poput pojave gasova i tečne, retke stolice što može biti rešeno kvalitetnom ishranom.
nemački ovčar
Royal Canin German Shepherd hrana je napravljena uzimajući sve ove jedinstvene potrebe u obzir, uz formulaciju koja obuhvata dodatna vlakna kako bi se ograničila crevna fermentacija, kao i kombinaciju visoko-svarljivih LIP proteina koji pomažu u održavanju snažnog mišićnog tonusa, ali su takođe lakši za varenje nego druge, složenije vrste proteina poput onih koje možete naći u neprerađenom životinjskom mesu.

Bokseri se muče prilikom uzimanja hrane

Za razliku od drugih većih rasa pasa, bokseri obično nemaju problema sa održavanjem idealne telesne težine. Oni su tipična visoko aktivna rasa koja prirodno dobija dosta rekreacije u svakodnevnom životu. Njihov najveći izazov je najčešće da unesu dovoljno kilodžula i proteina u organizam kako bi održali mišićnu masu. Ne samo da bokseri moraju dobiti puno proteina iz svoje ishrane kako bi održavali svoju energiju već mnoge granule nisu oblikovane za specifičnu kratku vilicu boksera, što im značajno otežava uzimanje hrane.
bokser
Royal Canin Boxerhrana ne samo da ima granule koje su obogaćene prilagođenim sadržajem proteina koji uključuje visoke nivoe L-karnitina – proteina koji se posebno dodaje da bi poboljšao razvoj mišića – oblik granula je takođe projektovan kako bi kratkoj vilici boksera olakšao uzumanje hrane prilikom obroka.

Rotvajlerima je za srce potrebna nutricionistička podrška

Veliki, snažni rotvajler je još jedan primer velike rase kojoj je potrebna drugačija vrsta nutricionističke podrške u odnosu na ostale rase pasa. Rotvajleri su snažni ali mogu biti skloni srčanim problemima, naročito onim koji obuhvataju srčani mišić. Uz jaku i mišićavu građu, zdravo srce je ključno za rotvajlere, a jednostavan način da se o njemu brine je putem posebno formulisane ishrane.
rotvajler pas
Zbog toga hrana Royal Canin Rottweiler sadrži povećane količine taurina, kao i omega 3 masnih kiselina (EPA i DHA) koje mogu pomoći u smanjivanju rizika od pojave i razvoja srčanih problema kod rotvajlera.

Podmirivanje specifičnih potreba velikih rasa putem ishrane

Rasni psi imaju jedinstvenu kombinaciju potreba koje se razlikuju od ostalih pasa, a te potrebe zahtevaju jedinstvena nutricionistička rešenja. Ukoliko želite da pogledate sve Royal Canin hrane posebno prilagođene potrebama rasnih pasa, posetite našu stranicu – Breed Health Nutrition.
Post Tagged with ,