kontakt : 060 7261487

Iritacija stomaka kod mačke

Iritacija stomaka (gastrointestinalnih organa) može otežati život i vama i mački, stoga ćemo pogledati kako sve možete pomoći u prevenciji takvih situacija. Nijedan vlasnik mačke ne uživa dok čisti posledice povraćanja ili dijareje, ali treba imati na umu da je zapravo mačka ta koja najviše pati u takvim slučajevima.

Učinite vaš životni prostor bezbednim za mačku

Iritacija stomaka mačke najbolje se leči preventivom. Kao što bi pripremali svoj dom za dolazak bebe, tako treba postupiti i za mačku. Ako se bavite šivenjem ili rukotvorinama, obavezno čuvajte konce i igle u dobro zatvorenim kutijama. Mačke obožavaju da se igraju trakicama, ali ako ih progutaju to može izazvati teška oštećenja creva. Kućne biljke poput bršljana, ljiljana i difenbahije su samo neke od čestih kućnih biljaka koje mogu izazvati gastrointestinalne poremećaje ako ih vaša mačka pojede. Čak i zapetljana ljudska kosa je strano telo koje veterinari neretko odstranjuju iz stomaka mačaka.
Mej mali mačić

Ograničite pristup spoljnom svetu.

Vaša mačka je lovac po prirodi. Malih životinja koje su često plen poput ptica, guštera ili čak insekata ima u izobilju u vašem ili susednom dvorištu. Često unošenje perja i koščica svakako mogu poremetiti mačje organe za varenje.
iritacija stomaka kod mačaka

Potencijalni paraziti

Neki paraziti mogu izazvati iritaciju gastrointestinalnih organa. Ako vaša mačka dobije parazite, nikada ne treba koristiti humane lekove protiv crevnih parazita osim ako nisu odobreni od strane vašeg veterinara. Lekovi moraju biti specifični za određene parazite, a neki od antiparazitika širokog spektra mogu biti opasni za mačke. Vaš veterinar će izvršiti laboratorijske analize kako bi odredio da li parazit pravi probleme i prepisati odgovarajuče lekove.

Pratite šta mačka jede

Neke iritacije stomaka mogu biti izazvane hranom i regulisane specijalnom dijetom. Mnoge mačke imaju alergije na određene proteine, što može dovesti i do gastrointestinalnih iritacija i problema sa kožom. Takvim mačkama će koristiti terapeutske dijete koje su dostupne kod vašeg veterinara.
iritacija stomaka gastrointestinal
Sem toga, većina odraslih mačaka je intolerantno na laktozu! Iritacija stomaka može biti lako uzrokovana mlekom. Ovo znači da starinske navike sa davanjem mleka mački zapravo mogu doneti više štete nego koristi. Još jednom, vaš veterinar je vaš najbolji izvor informacija o tome koje namirnice da izbegavate u ishrani vaše mačke.
Royal Canin Hairball Care

Royal Canin Hairball Care – hrana koja pomaže u prirodnom izbacivanju progutanih dlaka

Regulisanje loptica progutane dlake

Iritacija stomaka može biti posledica i kuglica dlake. Kuglice dlake su jedno od čestih stanja koje može dovesti do povraćanja i zatvora kod mačaka, naročito onih sa dugom dlakom. Ipak, samo vaš veterinar može doneti takvu dijagnozu. Mnoga zdravstvena stanja mogu imati iste kliničke simptome kao i kuglice progutane dlake, i vi možete napraviti veću štetu nego korist davanjem preparata za izbacivanje dlaka kojih uopšte nema.
royal canin gastrointestinal

Posetite svog veterinara

Neka od stomačnih poremećaja će se dogoditi zbog okolnosti koje su van vaše kontrole, i to je jedan od razloga što sve mačke treba da posete veterinara bar jednom godišnje. Uz redovne fizikalne preglede, vaš veterinar će moći da otkrije problem pre nego vi primetite da nešto nije u redu. Neki od veoma teških zdravstvenih problema mogu zahtevati detaljne analize kako bi se dijagnostikovali, a rano otkrivanje je važno za uspešno rešavanje u većini slučajeva.
Kontrolisanjem određenih faktora u životnom prostoru vaša mačke i saradnjom sa vašim veterinarom, možete biti mirni jer činite sve što je moguće kako bi vašoj mački pomogli da izbegne nepotrebne poremećaje gastrointestinalnih organa.
Autorka teksta je Dr. Genie Bishop, Royal Canin Inc. Iza sebe ima 30 godina prakse a radila je i kao profesor medicine i hirurgije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

20 + two =