Bišon – mali kovrdžavi pas

Bišon – istorijat rase

Bišon frize svoj istorijat počinje još u 14. veku ali je od strane kinološke federacije FCI kao punopravna rasa priznat tek 1959. Nastali su u oblasti mediterana kao i srodne rase, bolonjezer, havanezer, maltezer i Coton de Tulear. Po spoljnom izgledu ih nekada mešaju sa patuljastom pudlicom.


ROYAL CANIN BREED HEALTH NUTRITION hrana prilagođena Bišonima – po super cenama u URBAN PETS internet prodavnici za kućne ljubimce!


Ovi mali psi kovrdžave dlake (što frise na francuskom i znači) su bili omiljeni mali psi na mnogim dvorovima, poput francuskog Kralja Frensisa I i engleskog Kralja Henrija III u 16. veku. Kralj Henri III je toliko voleo svoje bišone da ih je nosio svuda gde ide u posebnoj korpi koja mu je visila oko vrata. Bišoni su postali omiljeni psi španskih aristokrata pa i slikara poput Goje koji na nekoliko svojih slika prikazuje upravo bišone.

bišon - istorijat

Bišon na slici Franciska Goje

Popularnost bišona je opadala do kraja 19. veka kada su postali prilično uobičajeni i česti psi. Zahvaljujući inteligenciji i lepoti bišona rasa je opstala uprkos opadanju slave.

Pametni i izdržljivi

Bišoni su jaki mali psi, sa težinom od 4.5 do 9 kg, i do 30cm visine. Njihova srčanost ih čini odličnim ljubimcima za nove i rastuće porodice kao i one sa starijom decom. Bišoni se mogu prilagoditi skoro svakom okruženju i životnoj situaciji dok god imaju neku vrstu dnevne aktivnosti.

bišon

Bišon frize je veoma inteligentan pas koji voli da učini vlasnika srećnim. Lako se obučavaju i oboćavaju da uče nove trikove! Ipak, sa njima je potrebno ozbiljno raditi. Njihova dvostruka dlaka se ne linja, što je olakšanje za ljude sa alergijama, ali je obavezno redovno četkanje i šišanje jer im dlaka neprestano raste.


Kozmetika za pse – po super cenama u URBAN PETS internet prodavnici za kućne ljubimce!

Pogledajte kompletnu ponudu!


Zdravlje i dobrobit

Bišon frize su zdrava rasa, i njihov očekivani životni vek je dosta dug. Ipak, kako su pre svega kućni psi, skloni su gojenju. Ovi psi su pametni i voljni da rade šta se od njih očekuje, pa su trening i aktivnost ključni, uz odgovarajuću ishrane koja im održava zdravu mišićnu masu.

Najefikasniji preparat protiv suznik mrlja – Angel’s Eyes – SUPER CENA  


Bišoni takođe mogu biti skloni zubnim oboljenjima, pa se preporučuje redovno pranje zuba. Možete potražiti i hranu sa granulama koje su posebno formulisane kako bi pomogle u smanjivanju nastajanja zubnih naslaga. Royal Canin Bichon Frise Adult takođe sadrži i hranljive sastojke koji održavaju njihovu prelepu dlaku u vrhunskoj kondiciji.
Royal Canin - Bichon Frise breed health nutrition

Royal Canin – Bichon Frise breed health nutrition

Više detalja o Royal Canin Bichon Frise – kompletnoj, potpuno prilagođenoj hrani za sve potrebe bišona možete pogledati OVDE.

Izovor: Royal Canin Srbija

Post Tagged with , , ,