kontakt : 060 7261487

Bengalska mačka

Bengalska mačka, za razliku od njenih rođaka sa egzotičnim imenima, zaista ima azijske mačke među precima svojih predaka!

Tačno poreklo ove rase je poznato, i datira iz 1963. godine, iz Kalifornije u Sjedinjenim Državama. Američki odgajivač Žan Sažen (Jean Sugden) je kupio divlju mačku iz Bengala u Indiji. Ova azijska divlja mačka, Felis bengalensis (bengalska mačka) se često zove i leopard mačka, i poznata je po svojim plivačkim i ribolovačkim veštinama.


URBAN PETS internet prodavnica za kućne ljubimce – najveći izbor hrane, opreme, preparata i svega ostalog šta je potrebno za Vaše ljubimce!


Odgajivačica iz S.A.D. ga je uparila sa američkom kratkodlakom mačkom. Ona je želela da stvori hibridnu rasu kombinujući divlju lepotu tačkastog krzna leopard mačke sa druželjubivim karakterom domaće mačke. Ženke iz legla su ponovno ukrštene sa istim mužjakom i rodile su mačiće koji su praktično imali sve karakteristike domaćih mačaka.

Deset godina kasnije, istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji su i sami vršili ovakve hibridizacije, ali ovoga puta iz naučnih pobuda: kako bi ispitali otpornost leopard mačke na virus mačje leukemije (FeLV).

bengalska mačka

Dr. Centerwall koji je vodio ovo istraživanje je donirao osam ovih hibrida drugom odgajivaču koji je nastavio njegov program odgoja. U narednim godinama drugi odgajivači su vršili ukrštanja sa egipatskim mau mačkama, abisinskim, burmanskim i sijamskim mačkama. Prva “zvanična” bengalska mačka po imenu “Millwood Finally Found” je registrovana 1983. godine u felinološkoj asocijaciji TICA. Bengalsku rasu ne priznaje asocijacija CFA, ali je nedavno priznata od strane FIFe.
Bengalska rasa poslednjih godina doživljava veliku popularnost u Evropi. Bez sumnje, ona to pre svega duguje svom neodoljivom “divljem” izgledu, u kombinaciji sa relativno prijatnim karakterom.
bengalska mačka

Bengalska mačka  – divlja a pitoma!

Bengalska mačka je izbalansirana i druželjubiva, pod uslovom da pripada bar 4. generaciji nakon hibridizacije.
Bengalska mačka je aktivna, radoznala i razigrana, voli veliki prostor ali se dobro prilagođava životu u stanu ukoliko joj je omogućeno da se u njemu igra, da ima određenu nezavisnost i da ispolji svoju prirodnu dinamičnost. Kao odličan lovac, zadržala je netaknut instinkt svojih divljih predaka i tretira svoje igračke kao plen.
Mačići ove rase su poznati po svojoj živahnosti i “uništiteljskim” sposobnostima.
bengalska mačka
I kada uživa u društvu, bengalska mačka uglavnom nije previše mazan tip. Dobro se slaže sa drugim aktivnim mačkama i psima. Druželjubiva je, ukoliko se od malih nogu nalazi u ljudskom društvu. Vlasnik bengalske mačke joj mora posvetiti vreme i pažnju.
Ženke imaju reputaciju da su više nezavisne i ekstremne, kako u privrženosti tako i u ljutnji. Bengalska mačka posebno voli vodu. Ukrštanje sa drugim rasama nije dozvoljeno.

Izvor: www.royalcanin.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

14 + three =